saas چیست؟


saas چیست؟

SaaS مخفف عبارت Software as a Service است و نوعی مدل ارائه نرم افزار است، به صورتی که نرم افزار و اطلاعات مربوط به آن، کامل و یکپارچه روی ابر (Cloud) مستقر شده‌اند. دسترسی کاربران به این نرم‌افزار فقط با کمک یک مرورگر وب امکان پذیر خواهد بود. در ادامه با رادوو همراه باشید تا بیشتر با saas آشنا بشیم.


SaaS (خدمت نرم افزاری) راهکاری است که شیوه ذخیره و دسترسی به نرم افزارها را تغییر می دهد. به طور سنتی نرم افزارهای مورد استفاده روی همان کامپیوتری نصب و اجرا می شوند که قرار است در آنجا مورد استفاده قرار گیرند. در حالی که SaaS این شیوه را با میزبانی نرم افزارها روی یک سرور از راه دور تغییر می دهد. در نتیجه این نرم افزارهای کاربردی و خدمات بوسیله یک کاربر از راه دور و با استفاده از اینترنت قابل دسترسی خواهند بود.

یک مثال ساده از خدمت نرم افزاری: افراد بیشتر از آنکه فکر کنند از SaaS استفاده کرده اند. یکی از بیشترین کاربری های SaaS ارائه خدمات ایمیل بر پایه وب است مانند مایکروسافت، هات میل، جی میل، یاهو و بسیاری دیگر. این خدمات دهنده های بر پایه وب مثال خوبی از حقیقت SaaS هستند. ارائه دهندگان سرویس های تحت وب ایمیل وظیفه میزبانی تمام نرم افزارها، اطلاعات و داده هایی که با خدماتشان مرتبط هستند را به عهده دارند به عنوان مثال دسترسی به صندوق ایمیل ذخیره شده در پایگاه داده ایی کیلومترها دورتر از کاربر. در نتیجه مصرف کننده می تواند از راه دور به این خدمات ایمیل و داده های مرتبط با آن با استفاده از اینترنت و یک مرورگر عادی دسترسی داشته باشد. 
برای جمع بندی آنچه گفته شد در ذیل چند نکته اولیه و عمومی برای تمام انواع استفاده از SaaS ذکر می شود
 1. نرم افزارها یا خدمات در نقطه ایی غیر از نقطه کاربری ذخیره شده اند.
 2. کاربر می تواند به این خدمات یا نرم افزارها از هر جایی با استفاده از اینترنت دسترسی پیدا کند.
 3. در بسیاری از موارد کاربر مجبور نیست که هیچ چیزی روی سیستم خود نصب کند و تمام آنچه که لازم دارد یک مرورگر وب است تا از طریق آن به این خدمات دسترسی پیدا کند. ( اگرچه در برخی موارد خود مرورگر وب ممکن است یک پلاگین اضافه برای سرویس های خاص لازم داشته باشد).
 این سه مفهوم ساده برای تمام مصارف SaaS چه تجاری و چه شخصی عمومی هستند.

 

دسته بندی انواع SaaS

در حال حاضر دو نوع اصلی از SaaS وجود دارد:
 الف) خدمات کسب و کار محور: این نوع از SaaS ارائه راهکارهای نرم افزاری به شرکت ها و سازمان ها را شامل می شود. در این نوع کاربری نرم افزار یا در یک روش سنتی فروخته میشود و یا این که در ازای پرداخت حق اشتراک در اختیار شرکت ها گذاشته می شود. بسیاری از سرویس های نرم افزاری از همین نوع خدمات هستند و در بسیاری از موارد موضوع آن ها مرتبط با پروسه های کسب و کار است مانند سرویس های مدیریت تولید یا نرم افزارهای ارتباط با مشتریان. 
ب) خدمات مشتری محور: SaaS به صورت مشتری محور ارائه راهکارهای نرم افزاری یا خدمات به عموم مردم را شامل می شود. در برخی از موارد این خدمات بر اساس یک حق اشتراک ارائه می گردند اما در بسیاری از موارد این خدمات به رایگان در اختیار مخاطبان قرار می گیرند. غالباً تبلیغات عاملی است که برای این نوع خدمات مصرف کننده محور امکان ارائه رایگان را فراهم می کند. 
در راهکارهای SaaS چه کسی مالک نرم افزار است؟
 معمولا یک مشتری نرم افزار را با لایسنس مربوط به آن با پرداخت هزینه دفعی خواهد خرید. این کار مشابه با خرید هر نوع کالای دیگر است چه ماهیت نرم افزاری داشته باشد چه سخت افزاری. زمانی که یک مشتری یک محصول نرم افزاری را میخرد آن محصول در تملک خریدار قرار می گیرد. مشتری حالا مالکیت کامل روی آن راهکار نرم افزاری دارد و می تواند از نرم افزار به هر صورتی که مایل باشد تا زمانی که قانونی را زیر پا نگذارد استفاده کند (به عنوان مثال قانون کپی رایت یا قوانین لایسنس آن نرم افزار). در بسیاری از موارد زمانی که یک راهکار نرم افزاری خریداری میشود تولید کننده آن نرم افزار خدمات پشتیبانی نرم افزار را به شکل آپدیت ها و اضافات جدید(Patches) ارائه میدهد. در زمینه SaaS مالکیت نرم افزار در اختیار تولید کننده باقی می ماند. مشتری راهکار نرم افزاری یا هر نوع لایسنسی را با پرداخت یکباره خریداری نمی کند و در عوض یک هزینه تکرار شونده را به عنوان نوعی حق اشتراک پرداخت می کند (در صورتی که راهکار ارائه شده یکی از انواع رایگان SaaS نباشد). در نتیجه استفاده کننده دسترسی و مجوز خواهد داشت تا از آن راهکار نرم افزاری مشخص تا زمانی که دوره اشتراک وی خاتمه یابد یا پرداخت تکرار شونده خود را لغو نماید استفاده کند. در راهکارهای SaaS مالکیت نرم افزار و خدمات در دست تولید کننده باقی می ماند چرا که نرم افزار به هیچ نحوی روی کامپیوتر مصرف کننده دانلود نمیشود. در عوض بوسیله یک کاربر راه دور از طریق اینترنت و با استفاده از مرورگر وب وی مورد دسترسی قرار میگیرد. این به این معنی است که تولید کننده نرم افزار کنترل کامل روی نرم افزار خود دارد و لازم نیست نگران مصرف کننده هایی که از قوانین کپی رایت یا لایسنس آنها فراتر میروند باشد.

 

فواید اصلی SaaS برای استفاده کنندگان از نرم افزار:

هزینه های پایین تر – اگر کاربری تنها نیاز داشته باشد که از یک نرم افزار برای مدت یک ماه استفاده کند برای وی پول دور ریختن محسوب خواهد شد که آن نرم افزار را به صورت سنتی خریداری کند. (خصوصاً برای نرم افزارهای گران قیمت مانند ویرایشگران ویدیو یا گرافیک و از این دست). با استفاده از راهکارهای نرم افزاری SaaS ، مصرف کننده میتواند مبلغ زیادی را از همین طریق صرفه جویی کند. تمام آنچه باید انجام دهد این است که یک حق اشتراک برای یک ماه یا برای زمانی که قرار است از آن نرم افزار استفاده کند را به شرکت ارائه دهنده آن بپردازد. این یک راهکار بسیار موثر برای کاهش هزینه کاربرانی است که ممکن است از یک نرم افزار مشخص در مواردی نادر استفاده کنند.

کاهش نیاز به تجهیزات ذخیره سازی - برخی نرم افزار ها ممکن است حجم زیادی از فضای هارد درایو را اشغال کنند یا به خود اختصاص دهند. با استفاده از راهکار نرم افزاری SaaS مشتریان می توانند میزان زیادی از فضای هارد درایو خود را ذخیره کنند و در یک دیدگاه بلند مدت عملاً این هزینه را صرفه جوئی نمایند. همچنین کاربران لازم نیست که دربارۀ پشتیبان گیری دائمی از اطلاعات نرم افزار نگران باشند چرا که این کار توسط تولید کنندگان SaaS به شکل روتین و دائمی در حال انجام است.

محاسن اصلی SaaS برای تولید کنندگان نرم افزار:

درآمد پیوسته و سود بیشتر – SaaS به تولید کنندگان نرم افزار اجازه داده است تا بیشتر از هر شرایط دیگری سود داشته باشند. به طور سنتی یک مشتری نرم افزار را به همراه تعدادی لایسنس که مورد نیاز وی است خریداری می کند و پس از آن این هیچ سود دیگری برای شرکت تولید کننده وجود ندارد. ممکن است تولید کننده نرم افزار بتواند پس از خرید اولیه مبالغ بسیار ناچیز دیگری را از طریق فروش اضافات دیگری روی همان نرم افزار کسب کند. SaaS به تولید کنندگان نرم افزار اجازه می دهد تا به یک جریان پیوسته از درآمد تحت عنوان اشتراک دستیابی پیدا کنند. در نگاه دراز مدت به این معنی است که تولید کنندۀ نرم افزار قادر خواهد بود تا بسیار بیشتر از آن چیزی که در گذشته برای آنها امکان پذیر بود درآمد کسب کند.

کاهش در سرقت نرم افزار و نرم افزارهای لایسنس نشده – با حفظ کردن مالکیت یک نرم افزار در اختیار خود تولید کنندگان نرم افزار میتوانند از کاهش سرقت نرم افزار و یا کپی های لایسنس نشده آن سود ببرند.


‌‌تگ‌های مطلب saas انواع SaaS
saas چیست؟
4.5/5
4.5
53
5
1

برای استفاده از تمامی امکانات وارد شوید

ارسال دیدگاه

دیدگاه ها